Volg ons
Home Biologische Potgrond Biologische Potgrond - Big Bag 2m3

Biologische Potgrond - Big Bag 2m3

Biologische Potgrond - Big Bag 2m3 Biologische Potgrond - Big Bag 2m3 Biologische Potgrond - Big Bag 2m3 biologische potgrond Bio-Kultura
Biologische Potgrond - Big Bag 2m3 Biologische Potgrond - Big Bag 2m3 Biologische Potgrond - Big Bag 2m3 biologische potgrond Bio-Kultura
Biologische Potgrond - Big Bag 2m3
Onze biologische potgrond biedt planten een evenwichtige en gezonde basis om zich in te ontwikkelen, te groeien en te bloeien.  De potgrond bestaat alleen uit organische grondstoffen.
‚ā¨¬†327,50
Prijs per stuk
Variatie: Biologische Potgrond - Big Bag 2m3
Aantal: 
Bestellen
 

Op een big bag van 2m3 kunnen geen losse zakken gelegd worden. De big bag van 2m3 wordt met losse zakken erop te zwaar en daarmee bestaat de kans dat deze omvalt bij het afleveren.

Biologische potgrond

De biologische potgrond van Bio-Kultura wordt verkocht in zakken van 20 en 40 liter en in Big Bags en is uitermate geschikt voor;

 • Op- en verpotten van planten (binnen en buiten)
 • Voorzaaien
 • Kweken

Waarom biologische potgrond? 

Onze biologische potgrond biedt planten een evenwichtige en gezonde basis om zich in te ontwikkelen, te groeien en te bloeien. Onze biologische potgrond heeft een aantal voordelen:

 • Geeft langdurig voedingsstoffen af, bijmesten gedurende het seizoen is niet nodig
 • Hoog humusgehalte
 • Blijft goed vocht vasthouden en afgeven (omdat wij werken met compost en niet met tuinturf)
 • De potgrond is luchtig van structuur dat helpt bij de ontwikkeling van het wortelstelsel
 • De potgrond slaat niet dicht, ontwikkeling van mossen zullen dus niet plaatsvinden
 • Is zeer goed langere tijd te bewaren (voeding in de grond blijft behouden)

Deze zaken zijn erg belangrijk op onze eigen biologische kwekerij en geven de planten een goede start en basis. Daarnaast  is deze potgrond ook een reductie voor ons qua werk. Wil je zien hoe onze potgrond presteert? Kom dan eens kijken op onze kwekerij in Doorn.

Geen tuinturf als basis

Het tuinturf (laagveen) gehalte dat in veel potgronden het hoofdbestanddeel is, hebben wij om ecologische redenen vervangen. In onze potgrond zit nog een klein percentage veenmosveen, dat is het bovenste laagje veen dat uiteindelijk weer terug groeit. Momenteel werken we eraan ook dit niet meer te gebruiken. We willen echter niet bij een ander niet zo duurzaam alternatief terecht komen en een daadwerkelijke verbetering doorvoeren. Dat heeft best wat voeten in aarde. We zijn volop aan het testen op onze kwekerij en hopen op korte termijn een 100% veenvrije potgrond te hebben die kwalitatief net zo goed of zelfs beter is.

Wij maken geen gebruik van bloedmeel, verenmeel, en beendermeel. Ook al zijn deze producten een stuk goedkoper en wel toegestaan om biologisch mee te kweken. Wij vinden dat deze producten niet in een biologische potgrond horen te zitten. Omdat deze doorgaans uit de bioindustrie afkomstig zijn en niet structureel bijdragen aan het verbeteren van de bodem. Daarnaast maken wij ook geen gebruik van GFT-compost of bermmaaisels. 

De potgrond bestaat alleen uit organische grondstoffen. Hoofdbestanddelen zijn;

 • Organische mestcompost (van biologisch gecertificeerde afkomst)
 • Boomschorscompost
 • Groencompost
 • Kokosvezel
 • Plantaardige voedingskorrel (zeewier)
 • Vulkanisch gesteentemeel (spoorelementen en mineralen)
 • Veenmos (zie ook FAQ’s)

Hoe veel liter zit er in een big bag?

Wij leveren big bags met 1000 liter (1m3) of 2000 liter (2m3) los product. Wij vullen de big bags met machines die 1000 liter of 2000 liter los product in de big bags storten. De big bags worden daarna twee maal flink op de grond gestuiterd en daarna nog éxtra afgevuld met 50 tot 100 liter van het product.

Maar let op: compost, tuinaarde en potgrond hebben een andere dichtheid dan water. Omdat er in een lengte x breedte x hoogte berekening wordt gerekend met de dichtheid van water, raden wij dus ook aan om zeker 10% tot 15% meer te bestellen dan uit je berekening komt. Dat heeft alles te maken met het inklinken van het product. Wij vergelijken het altijd met een emmer waarin precies 10 liter water gaat tot de rand. Ga je er in staan, dan stroomt deze over. Vul je diezelfde emmer met bijvoorbeeld losse tuinaarde en ga je daarin staan dan kan er daarna nog een flink aantal liters bij. Bij het afvullen van de big bags persen wij het gekozen product niet extra aan, maar je ontvangt dus altijd iets meer dan de gekozen 1m3 (1000L) of 2m3 (2000L).

Een goede graadmeter: een gemiddelde kruiwagen heeft een inhoud van 80 liter. Dat betekent dat er uit een big bag van 1m3 ongeveer 12,5 kruiwagen komt en uit een big bag van 2m3 ongeveer 25 kruiwagens.

Ontstaan vanuit de praktijk

Bovenstaande aspecten hebben we bij ontwikkeling van de potgrond (op onze biologische vaste planten kwekerij) onderstreept als zeer belangrijk. Waarom? Wij vinden dat een plant in een zo goed mogelijke basis (de grond) moet staan. Zo kan de plant zelf bepalen wanneer wat belangrijk is. Allereerst een goede wortelpruik ontwikkeling, daarna de groei bovengronds en daarna de bloei. Ga je zaken zoals de bloei voortrekken, dan gaat dit altijd ten kosten van andere ontwikkelingen en zal de plant dus per definitie een achterstand in ontwikkeling opleveren! Daarnaast wil je niet meerdere keren per jaar een extra voedingsgift moeten doen. Verder is het fijn als de grond wat droger is, je deze ook weer mooi nat krijgt.