Over Bio Kultura

Graag vertellen wij u iets meer over Bio-Kultura. Wie zijn wij en wat is onze visie? Dat leest u hieronder.

Hoe is Bio-Kultura ontstaan?

Bio-Kultura is op 6 oktober 2008 opgericht door Jan en Mathijs van Houtum. Jan houdt zich vooral bezig met zijn biologische vaste planten kwekerij, die nauw verweven is met Bio-Kultura. Mathijs draagt zorg voor de dagelijkse bedrijfsvoering en het contact met de klant. Gezamenlijk dragen zij zorg voor het goed functioneren van Bio-Kultura.
Bio-Kultura is een echt familiebedrijf! Achter de schermen zijn alle gezinsleden nauw betrokken bij Bio-Kultura en de kwekerij.

Wat doet Bio-Kultura?

Wij maken prachtige biologische producten voor de tuin! We specialiseren ons in een biologische Potgrond, Tuinaarde en Organische mestcompost. Wij vinden dat een goede basis (de bodem) leggen voor plant, tuin en natuur niet moeilijk moet zijn. Je struikelt bij ons dan ook niet over legio soorten grond waardoor je jezelf gaat afvragen, wat kies ik? De producten die we hebben, kunnen tuin- en plantbreed worden ingezet. Zo zijn ze jaren geleden al ontwikkeld op onze kwekerij. We hebben drie producten; biologische potgrond, tuinaarde en organische mestcompost. Alle drie biologisch gecertificeerd en met de grootste zorg samengesteld. Dat wil zeggen dat wij ook het ecologische aspect hebben meegenomen. Onze producten hebben geen tuinturf als basis, wij richten ons meer op compost om daarmee een goede en duurzame basis te creëren in de tuin. Wil je meer informatie over de producten? Onder het kopje 'producten' kun je hier meer over lezen.

Waarom is Bio-Kultura er?

Ongeveer 20 jaar geleden heeft Jan zijn kwekerij van vaste planten opgestart in het mooie gebied tussen de Utrechtse Heuvelrug en het langbroekerwetering gebied te Doorn (zie www.kwekerijvanhoutum.nl ). Toen hij dit stuk grond kocht, was het een kerstbomenkwekerij, geen leven in de grond helaas. Vanaf dat moment is hij aan de slag gegaan met de mestcompost (die we nu dus nog steeds gebruiken en verkopen). De redenatie was natuurlijk dat als je een vruchtbaar stuk tuin/grond wilt, je bij de basis begint. Dat is de grond zelf, het huis van de plant. Uiteraard gaan er wel een aantal jaren overheen om de bodem weer in goede conditie te krijgen, maar door herhaling van het werken met compost zie je dit elk jaar verbeteren. Tegenwoordig is het dan ook een schitterende kwekerij waar plant en dier het naar de zin hebben. Een ecologisch kloppend verhaal. 

Op die kwekerij potten we natuurlijk ook planten op die dienen voor de verkoop. Ongeveer 10 jaar geleden is het plan opgepakt om zelf een potgrond te gaan ontwikkelen die voldeed aan onze eisen voor de kwekerij. Geen potgrond op basis van tuinturf met korrelvoeding, maar een potgrond die biologisch en ecologisch goed in elkaar zit en daarnaast ook nog eens werkbesparend is. De criteria hiervoor waren; de potgrond moet luchtig zijn voor een goede wortelpruik ontwikkeling, voldoende voeding bevatten voor een groeiseizoen, niet dichtslaan (waardoor mos geen kans krijgt), goed vocht vasthouden en bij droogte juist weer afgeven. Na twee seizoenen testen, hadden we de ideale potgrond voor bij ons op de kwekerij!

Mede doordat veel klanten de compost bij ons kwamen afhalen, is er toen besloten om Bio-Kultura op te richten. Het idee was om deze producten landelijk verkrijgbaar te maken en aan te bieden door leuke en mooie bedrijven die fungeren als wederverkopers. 

Twee producten waren er al, alleen ontbrak de tuinaarde nog. Die was vrij simpel in te vullen. Tuinaarde gebruik je voor het ophogen van borders en bedden en daarnaast moet deze geschikt zijn voor de moestuin. De gedachte hierachter is; als je aarde bijvult, moet je minstens beginnen (bij al een goede grond in je tuin) op hetzelfde niveau. Heb je een mindere basis dan aarde, dan moet de tuinaarde direct een boost geven en waarde toevoegen. Geen turf dus als basis (dat voegt namelijk niet veel toe), maar compost! Deze tuinaarde zorgt voor een humusopbouwende werking in je tuin.  

Toen waren er drie producten en kwam er vraag uit verschillende hoeken van het land. We zijn daarom toen in 2008 meer gaan produceren om mensen, zoals u, ook het plezier te kunnen geven van een fijne basis voor plant, tuin en dier.

Waar is Bio-Kultura te vinden?

De kwekerij is in Doorn en ons kantoor in Zeist. We stellen de producten zelf samen, onder toezicht van certificeerder Control Union. We vullen deze in big bags of zakken en laten deze vervolgens door onze vervoerder bij u afleveren. Bio-Kultura levert aan mooie en leuke wederverkooppunten door heel het land (zie verkoopadressen op www.bio-kultura.nl), maar ook rechtstreeks aan particulieren (vooral big bags). U bent vanzelfsprekend welkom om onze producten en onze manier van verwerken te zien op de kwekerij. De kwekerij is in het seizoen geopend op maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00. 

Uiteraard willen wij onze producten nog beter verkrijgbaar maken. Wij werken er dan ook aan om nog meer mooie bedrijven te vinden die onze producten willen wederverkopen. Tips zijn hiervoor altijd welkom. Wilt u zelf wederverkoper worden? Stuur ons een bericht en wij nemen contact op. 

Dan rest ons niks meer dan u een leuk verblijf te wensen op onze website. Mocht u vragen, tips of suggesties hebben, neem gerust contact met ons op. 

Met hartelijke groet,

Jan en Mathijs van Houtum

Bio-Kultura. 

 

Like Bio-Kultura op Facebook