Over Bio Kultura

Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde en compost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Bovenal zijn wij een ‘groen’ familiebedrijf. Achter de schermen werken alle gezinsleden mee aan een groeiend en bloeiend bedrijf. Als familiebedrijf werken wij niet alleen samen aan Bio-Kultura, maar ook op onze biologische Kwekerij van Houtum – nauw verbonden met Bio-Kultura.

Wat doet Bio-Kultura?

Wij zijn ervan overtuigd dat de bodem de basis is voor je planten, je tuin en bijdraagt aan behoud van de natuur. Ook vinden wij dat het niet moeilijk moet zijn om die goede en duurzame basis te leggen. Wij verkopen drie kwalitatief hoogwaardige producten die geschikt zijn voor elke plant en elk type tuin. Onze biologische potgrond, tuinaarde en mestcompost zijn biologisch gecertificeerd en met de grootste zorg samengesteld. Wij gaan hierin verder dan een certificaat. Zo gebruiken we geen tuinturf en richten we ons op hoogwaardige soorten compost.

Wat is het verhaal achter Bio-Kultura?

De producten van Bio-Kultura waren oorspronkelijk bedoeld voor eigen gebruik – om zo de grond op onze kwekerij te verbeteren. Toen Jan van Houtum meer dan 25 jaar geleden het stuk grond voor de kwekerij kocht, was de grond uitgeput. Hij geloofde dat een vruchtbare tuin begint bij de basis – de bodem, het huis van de plant. Hij ging aan de slag met een eigen mestcompost en zag de grond elk jaar opknappen. In de loop der jaren is het een schitterende kwekerij geworden waar plant en dier het naar hun zin hebben.

Zo rond 2008 waren we voor de kwekerij op zoek naar een potgrond die voldeed aan onze eisen. Die konden we niet vinden. Dus ontwikkelden we ons eigen product. Een potgrond die biologisch en ecologisch goed in elkaar zit én werkbesparend is. We stelden strenge eisen aan de potgrond. Deze moest luchtig zijn voor een optimale ontwikkeling van wortelstelsels en voldoende voeding bevatten voor een groeiseizoen. Na twee seizoenen testen kwamen we tot de ideale potgrond. Ook anderen kregen steeds meer belangstelling voor de potgrond en de mestcompost. Toen hebben wij besloten om Bio-Kultura op te richten.

Tot slot voegden we tuinaarde toe – voor het ophogen van borders, bedden en de moestuin. We ontwikkelden kwalitatief hoogwaardige aarde die bij het bijvullen direct een boost geeft aan je tuin. Daarom besloten wij geen turf (een dood product), maar compost toe te voegen. De tuinaarde zorgt daarmee voor een humus-opbouwende werking – ter versterking van de vruchtbare laag in de bodem. De vraag naar producten kwam intussen uit het hele land. Om zoveel mogelijk mensen te helpen met een goede basis voor hun tuin, hebben we onze productie verhoogd.

Waar is Bio-Kultura te vinden?

Wil je advies op maat voor jouw (moes)tuin? En met eigen ogen zien wat onze producten met een stuk grond doen? Kom dan naar Kwekerij van Houtum in Doorn. De kwekerij is van 1 maart tot en met 31 oktober geopend op maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.

We stellen de producten zelf samen, onder toezicht van certificeerder Control Union. Ook staan wij als enige producent van potgrond, tuinaarde en compost op de inputlijst van SKAL. We vullen de producten in big bags of zakken en laten deze door onze vervoerder bij je thuis afleveren. Ook levert Bio-Kultura aan verkooppunten door heel Nederland. Wij werken er constant aan om onze producten nog beter verkrijgbaar te maken. Wil jij verkooppunt worden? Neem contact met ons op via info@bio-kultura.nl.

 

Like Bio-Kultura op Facebook