Waarom Bio-Kultura?

Deze vraag wordt natuurlijk regelmatig gesteld. In de wereld van potgrond, tuinaarde en compost zijn er namelijk zoveel keuzes. Waarom zou je nou voor Bio-Kultura kiezen? Hieronder tref je een aantal punten die je mee kunt nemen in jouw besluit en die je wellicht kunnen helpen om een goed overwogen keuze te maken. 

  • Bij de keuze voor biologisch vinden wij het belangrijk dat er ook daadwerkelijk een onafhankelijke partij toeziet op de biologische samenstelling. Controleer dus goed of er een keurmerk terug te vinden is. Het is in Nederland namelijk vrij om een stempel te ontwerpen die lijkt op een keurmerk.

"Wij laten onze biologische producten certificeren door Control Union. Een onafhankelijke partij die toeziet op product, productie, opslag, administratie, verpakken en herkomst". 

  • Verdiep jezelf in de ingrediënten. Een samenstelling van turf, GFT-compost en een voedingskorrel uit de bio-industrie zie je vaak en mag zelfs aangemerkt worden als “toegestaan in de biologische landbouw”

"Wij gaan verder dan de gestelde criteria. Wij gebruiken geen bloedmeel, verenmeel, beendermeel of meer van dit soort organische producten uit de bio-industrie". 

  • Denk vanuit de bodem, het is de basis van je tuin! Structuur, voeding en leven in de grond zijn hierin essentieel. 

"Structuur is nodig voor vochtregulatie en een mooie ontwikkeling van de wortels van de plant. Voeding is nodig voor de groei van de plant, het is fijn als dit voldoende aanwezig is voor het gehele groeiseizoen zonder extra bij te moeten voeden. Leven is nodig in de grond, denk daarbij aan schimmels en bacteriën. Deze helpen de plant en bodem om gezond te blijvven. Dit is een essentieel onderdeel. Deze drie kenmerken vind je allemaal terug in onze producten".

  • Kwaliteit gaat in onze ogen altijd boven kwantiteit. Leg één keer een gedegen basis in de tuin door bijvoorbeeld een toevoeging van hoogwaardige biologische tuinaarde. De jaren daarop hoef je dit dan alleen nog maar bij te houden. Per saldo ben je dan financieel ook voordeliger uit.

"Breng bijvoorbeeld één keer een goede biologische tuinaarde aan en voeg het jaar daarop een paar zakken organische mestcompost toe voor de jaarlijkse voedingsgift. Dan werk je structueel aan een gezonde bodem en de tuin. Het resultaat zal dan ook elk jaar beter en mooier worden. De eerste aanschaf brengt natuurlijk kosten mee, maar doordat je de jaren daarop al een mooie basis hebt, ben je op de lange termijn voordeliger uit. Met een prachtige tuin als eindresultaat".

  • Compost gebruiken is goed! Maar kies zeer zorgvuldig en kieskeurig. Compost kan je al maken in een paar dagen tijd. Deze compost is natuurlijk niet te vergelijken met een compost die er anderhalf jaar over doet om te vercomposteren.

"De compost soorten die wij gebruiken zijn onkruid- en ziektekiem vrij. Ze hebben een zeer goede compostering gehad van vaak wel anderhalf jaar lang. Onze compost bestaat niet uit GFT-afval, bermmaaisel en andere niet te herlijden producten". 

  • Vraag jezelf af of je producten wil gebruiken die bijna geheel uit laagveen of tuinturf bestaan. Dit is namelijk vaak het geval.

"Wij gebruiken alleen in onze biologische potgrond nog een kleine fractie veenmosveen. We zijn bezig om deze laatste kleine fractie er ook nog uit te halen".

  • Tuinieren is leuk, maar ook tijdrovend. Probeer een potgrond of tuinaarde te vinden die je ontziet in een aantal ongemakken. Denk hierbij aan uitdroging, gebrek aan voeding en het dichtslaan van de grond.

"Op onze vaste planten kwekerij hebben we gezorgd dat we de volgende zaken ondervangen om een hoge kwaliteit te behalen en zelfs werk te besparen. Onze producten nemen goed water op en geven dit ook weer af. Ook als de grond een keer te droog is geworden. Voeding zit er voldoende in voor het hele jaar, bijmesten is dus niet nodig. De grond slaat, door de structuur, niet dicht. Dit gaat mosvorming tegen. De potgrond en tuinaarde zijn luchtig, wat zorgt voor een mooie wortel ontwikkeling van planten".

  • Denk na over waar je het gaat kopen. Wat zou de toegevoegde waarde bijvoorbeeld moeten of kunnen zijn van het adres waar je het koopt?

"Onze producten zijn te koop bij vele wederverkopers. Dit zijn stuk voor stuk bedrijven waar met hart en ziel wordt gewerkt aan een mooie harmonie binnen onze leefomgeving en tuin. Je haalt er niet alleen mooie producten maar ook informatie en advies. Daarbuiten zijn het vaak ook mooie bedrijven waar je inspiratie en plezier kan opdoen".

Heb je nog vragen? Dan kun je deze wellicht vinden op onze 'veel gestelde vragen' pagina of neem contact met ons op.

 

Like Bio-Kultura op Facebook